Vijftig uur dansen voor 100.000 euro, 'het is bijna mishandeling'
Honderd deelnemers, vijftig uur dansen en een geldprijs van 100.000 euro voor het koppel dat het het langste volhoudt. Het concept van het SBS-programma De Dansmarathon is simpel, maar leent zich voor een zware uitputtingsslag onder de deelnemers, en verbazing onder de kijkers. Niet iedereen kwam dan ook heelhuids uit de wedstrijd: de dansers kregen kramp, een zere rug, een verzwikte enkel, waren oververmoeid en sommigen moesten op brancards of in rolstoelen worden afgevoerd.
"Het is bijna een soort mishandeling", zegt presentatrice Wendy van Dijk over een oververmoeide deelnemer in de uitzending. Het programma leidde afgelopen dagen ook tot ontzette en verbaasde reacties onder kijkers, maar Talpa kijkt "positief" terug, en ook het hoofd van het medische team zegt dat het evenement "zoals verwacht" is verlopen.
De deelnemers konden rusten tijdens de vijftig-uur-durende-marathon, maar als ze er met de geldprijs vandoor willen gaan, is dat niet slim. Want het koppel dat het minste aantal minuten rust pakt, wint. Het winnende koppel, Tawatha en Jermaine, rustte precies 35 minuten uit. De overige 2965 minuten waren ze aan het dansen.
John de Mol heeft het idee voor de dansmarathon afgekeken van de Sydney Pollack-film They Shoot Horses, Don't They?. In de film wordt tijdens de Grote Depressie in de Verenigde Staten ook een dansmarathon gehouden: dat wordt een brute uitputtingsslag waar doden vallen.
Het slaaptekort laat duidelijk zijn sporen na. Een van de deelnemers kan nog maar "lastig" nadenken. Op de vraag hoe het met hem gaat, antwoordt hij: "Eigenlijk niet zo goed, als ik erover nadenk."
Een aantal van de meer dan een miljoen kijkers gisteravond uitte hun zorgen op Twitter. "Bizarre televisie", schrijft RTL-presentator Luuk Ikink bijvoorbeeld. "Nu laatste loodjes en bejaard koppel totaal van de planeet: "hoe gaat het?" "Niet goed". Vrouw in soort trance met spierkrampen en andere vrouw gaat letterlijk knock-out en ligt languit op de vloer."
Ook Blendle-oprichter Alexander Klöpping uit zijn verbazing: "Ligt iemand flauwgevallen op de grond na 49 uur dansen, camera schakelt weg en presentator vertelt uitgebreid over dat je kunt sms'en om een weekend Disneyland te winnen. Dan reclameblok."
De winnende Tawatha maakt een versufte indruk nadat ze is gekroond als winnares. Kijkers maakten zich eerder al zorgen:
Maar, een dag later, gaat het weer goed met Tawatha, zegt het hoofd van het medische team, Toine Schoutens. "Wat je zag was pure vermoeidheid. Vrij kort daarna ging het al beter met haar."
Het medische team, dat bestaat uit onder meer artsen, fysiotherapeuten en een voedingsdeskundige, hield de deelnemers scherp in de gaten, benadrukt hij. Met onder meer een smartwatch werden de hartslag, het aantal stappen en het aantal verbruikte kilocalorieën bijgehouden.
Talpa kijkt met een positief gevoel terug, laat het mediabedrijf aan ANP weten. "Iedereen, inclusief de dagelijkse 1200 medewerkers, heeft zich de afgelopen dagen met volle overtuiging en enthousiasme voor het evenement ingezet en daar zijn we enorm trots op", meldt het mediabedrijf.
Schoutens snapt alle verbaasde reacties wel. "Omdat je het niet verwacht. Maar het is niet heel anders dan bijvoorbeeld een normale marathon. Een dansmarathon is nieuw, en daar kijken misschien niet heel veel mensen naar die vaak naar sport kijken." Hij zegt dat de prognose voor het evenement grotendeels is uitgekomen.
Tijdens de dansmarathon werd een aantal deelnemers aangespoord om meer te drinken, te rusten of te eten. Maar geen van de deelnemers is door het team aangespoord om te stoppen, zegt Schoutens.
Over een vrouw die tijdens het dansen flauw viel en met een brandcard werd afgevoerd, hoeven kijkers zich geen zorgen te maken, zegt Schoutens. "Het zag er misschien heftig uit, maar we kozen ervoor om haar met een brancard af te voeren omdat ze zo het veiligst en snelst van het podium kon worden gehaald. Met een klein uurtje was ze al zodanig hersteld dat ze weer kon dansen."